Taghazout Village

 

Beachfront complex (residential and commercial)
Client: SAPST
Site: Agadir, Morocco
Size: 25,800 m2 / Budget: 7,4 M e
Date: 2016

 

Resisting the increasing privatization of beachfront property, the project seeks to democratize access to the beach. Both the commercial and residential parcels are porous, allowing the public to traverse the entire site from the main road all the way to the ocean. The public components of the program (restaurants, cafes, shops, amenities) are located at the heart of the site, directly facing the ocean, placed in a labyrinthine layout of low pavilions which encourages meandering through the site. The residential units are also organized to allow public circulation through the blocks. The multiplicity of paths and views fabricates an ever-changing experience of discovery as the visitor navigates through the project.

 

L’enjeu architectural du projet est de fabriquer une destination touristique inscrite dans son territoire. Conçu comme un village à la silhouette minimale, aux volumes blancs et essentiels, le projet agrège les logements autour d’espaces déambulatoires intimes cadrant sur la côte. Autour d’une même écriture, le village hiérarchise par sa morphologie les espaces publics, communs et privés. Les trois typologies de logements qui habitent le site donnent accès à des espaces verts privilégiés associés à des vues sur la mer. Nous avons inventé ici une architecture vernaculaire critique, dans un territoire sans tradition vernaculaire.

Category
Public