Campus sportif

 

Construction of a sports complex (gymnasium, courts, pools, club house, athletes’ housing, administration)
Client: Office Chérifien des Phosphates
Site: Ben Guerir, Morocco
Size: 10,230 m2 / Budget: 12 M e
Date: 2018

 

Conceived as a sports campus on a regional scale, this project integrates a great diversity of programs (covered pool, multisport courts, gymnasium, lodging, etc). One of the principal goals of the design is to use the project, situated on a site with no contextual surroundings or discernible character, to fabricate public space. In order to leave enough space on the site for the public amenities, all the multifarious elements of the program are compacted and linked by a continuous, inhabited wall. This infrastructural wall, at the scale of land art, is 350 m long and fabricates a series of public spaces along its length on the street side. The various structures housing the sports facilities are organized along an interior street which echos the public space created by the wall on the other side. Committed to a sustainable approach, the project uses sophisticated passive ventilation methods as well as solar energy to render the complex as autonomous as possible in terms of its energy needs.
 
Pensé comme un pôle pour sportifs de haut niveau à l’échelle régionale, ce projet intègre, sur un site unique, une grande densité de programmes et des usages très hétérogènes. Pour donner à l’ensemble une véritable identité sur un site très distendu et sans véritable repère, nous avons inscrit tous les programmes d’appuis dans un mur habité. En retrait de l’alignement et des limites du terrain, cette grande structure de paysage de 350 m de long donne une nouvelle échelle au site et fabrique un espace public d’une grande richesse inscrivant le club dans sa prérogative publique. Les structures couvertes (piscines, gymnase, multisports et fitness) héroïques et ponctuelles, s’inscrivent le long d’une rue intérieure faisant écho à l’esplanade publique, dans une porosité qui structure l’ensemble des activités de plein air. Inscrit dans une démarche HQE, le projet met en place des dispositifs de ventilation passive qui, alliés à une production d’énergie solaire, permettent dans un climat aride et quasi-désertique de rendre l’ensemble du campus autonome.

Category
Public