ANCFCC

 

Headquarters for the Department of Land Management
Client: Conservation Foncière
Site: Rabat, Morocco
Size: 46,000 m2 / Budget: 12 Me
Date: 2017

 

The new headquarters for the Department of Land Management, located at the extreme south end of the capital city, constitutes a new gateway for the capital. The project acts simultaneously as a campus (multiple elements) and a megastructural building (one element), echoing the structural organization of the administration. The project creates a reversed landscape in which gardens are placed under the platform of the plaza, sinuously wrapping around the public elements of the program (restaurant, museum, conference center).
Aux portes de la ville, le projet du nouveau Siège Administratif de la Conservation Foncière et de la Gestion du Cadastre fait figure de véritable signal d’entrée dans la capitale. Au-delà d’une simple réponse au programme, le projet se développe à la manière d’un campus, tout en conservant une homogénéité formelle et matérielle. Un paysage de jardins en dénivelé enveloppe l’ensemble des éléments communs du programme sous un par vis (restaurant, centre de conférences, musée). Les tours de bureaux sont quant à elles réalisées sur une surface continue constituant l’élément unificateur des masses verticales.

Category
Public